assalammualaikum para penggemar membaca dan menulis.ayuh setailah kami untuk membentuk cerita tentang sahabat karib yang anda jumpa dan yang anda dampingi....

Selasa, 26 April 2011

laksa

Bahan-Bahan:
250 gm mee laksa (dicelur & ditoskan)
1,35 santan cair
250 gm ikan tenggri cabut tulang
250 gm ikan parang cabut tulang
santan pekat
Garam secukup rasa

Bahan Tabur:
250 gm taugeh (dibuang ekornya & dicelur)
2 labu besar bawang besar (dihiris tipis)
2 biji sedang timun (dibuang kulitnya & empulurnya; dihiris tipis)
60 gm daun kemangi
90 gm daun selasih
30 gm daun kesum
10 batang lada kering (direndam digiling untuk dijadikan pes
1 sudu garam
Bahan Giling:
2 batang serai (dihiris halus)
2 ulas bawang putih
12 batang lada kering (direndam & ditoskan)
2.5 cm lengkuas
10 ulas bawang merah
1 sudu lada hitam
2.5 kunyit hidup
¼ biji kelapa (diparut)
¼ biji kelapa (diparut & direndang)
2 cawan ketumbar (direndang)
Cara:
Canpurkan bahan giling ke dalam santan cair. Giling kedua-dua jenis ikan tadi &b campurkan.Rebuslah selama 30 minit. Kemudian kecil api & didihkan perlahan-lahan selama 30 minit. Kacau selalu. Masukkan santan pekat & garam.Masaklah dengan berkacau-kacaiu hingga pekat. Kecilkan api Tutup periuk itu & biarkan.
Untuk menghidangkannya: Letakkan sedikit mee laksa dalam mangkuk-mangkuk yang berasingan.Campurkan sedikit bahan tabur di atasnya. Tuangkan kuah di atasnya & hidangkan dengan segera.

Nasi Ayam Buluh -Bidayuh S'wak

Bahan-Bahan:
½ ekor ayam dipotong sederhana

(Bahan A)
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 inci halia
1 pinggan penuh nasi sejuk

Garam
Ajinomoto
(Bahan B)
Buluh untuk memanggang
Kayu api untuk membakar/memanggang
Daun ubi untuk menutup buluh
Cara:
Tumbuk semua bahan A tadi kemudian gaulkan ayam yang telah dipotong dengan bahan yang ditumbuk. Tambahkan perasa garam dan ajinomoto secukup rasa. Perapkan selama 5 minit. Kemudian gaulkan nasi bersama ayam yang telah diperap tadi dan tambahkan garam dan aji secukup rasa. Setelah digaul bersama masukkan kesemuanya ke dalam buluh dan tutupkan buluh tadi dengan daun ubi. Buluh tadi pula dibakar atas
Terbitkan Catatan
api yang dinyalakan sehingga masak bahan-bahan tadi.

ayam pangsoh atau ayam masak dlm buluh

BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ayam -dipotong ,2 btg serai - dihiris, *6 ulas bwg putih ,*4 ulas bwg merah ,*3 buku halia saiz besar ,1 kuntum bunga kantan -dihiris ,1 ikat daun ubi - digosok2 sekejap dgn tapak tangan, garam dan aji secukup rasa( mesti masin ckit baru sdp)

Cara-cara

  1. Tuskan ayam yang telah dipotong tadi.
  2. Tumbukkan bahan-bahan yang bertanda *
  3. Gaulkan bahan2 yg ditumbuk tadi ke dalam ayam. Masukkkan serai, bunga kantan, garam dan aji.Gaulkan rata dan rasakan.Biarkan sekejap.(20 mnt)
  4. Masukkan ayam ke dalam buluh.Selang-selikan dgn daun ubi yang telah digosok-gosok tadi. Semasa mengisi ayam tadi, hentakkan buluh tu sikit2 supaya ketulan ayam turun ke bwh.Jangan isi penuh sangat.
  5. Tuangkan sedikit air ke dlm buluh tadi dan tutuplah mulut buluh tu dgn daun ubi atau daup pisang yang telah disimpul.
  6. Bakarlah selama lebih kurang satu jam.Guna kayu api atau arang paling best.Tapi boleh juga guna dapur gas , cuma kena hati-hati dan sandarkan betul-betul pd dinding.Takut jatuh pulak! Ada kes sebenarnya...he..he..
  7. Nota:Bagi yang suka pedas bolehlah gaulkan cili pada ayam...Air perapan ayam tu jangan dibuang,.tuangkan sekali dalam buluh ya..... SELAMAT MENCUBA


deep sea for beautiful

Kami merupakan Independet Distributors bagi Mcren Oceanus Sdn Bhd. Website ini bukan website syarikat Mcren Oceanus Sdn Bhd. Website ini disediakan bagi memudahkan ahli Mcren Oceanus Sdn Bhd medapat info dan maklumat terkini. Untuk ke website Mcren Oceanus Sdn Bhd sila layar ke www.mcrenoceanus.com.

Mcren Oceanus merupakan syarikat tunggal yang menjalankan konsep perniagaan laut dalam. Hanya ada satu kumpulan tunggal iaitu Steady Global Network didalam Syarikat Mcren Oceanus.

Jika anda masih tercari-cari kejayaan, kami ada resipinya. Jika anda mencari kumpulan yang akan membantu anda sehingga anda berjaya kamilah Steady Global Network akan membantu.

Tiga billion tahun dahulu, dunia ini dipenuhi dengan air laut. Dasar laut terdapat banyak khazanah yang belum diterokai. Laut dalam terbukti mempunyai banyak nutrien yang sangat berguna kepada diri kita. Laut dalam terletak 992m dibawah paras permukaan laut. Airnya sangat bersih dan jernih serta bebas dari pencemaran laut. Kelompok airnya yang halus memudahkannya untuk meresap ke dalam badan kita. Sudah sampai masanya kita mencari dan menggunakan khazanah dari laut dalam ini untuk kebaikan kita!

deep sea


Kami merupakan Independet Distributors bagi Mcren Oceanus Sdn Bhd. Website ini bukan website syarikat Mcren Oceanus Sdn Bhd. Website ini disediakan bagi memudahkan ahli Mcren Oceanus Sdn Bhd medapat info dan maklumat terkini. Untuk ke website Mcren Oceanus Sdn Bhd sila layar ke www.mcrenoceanus.com.

Mcren Oceanus merupakan syarikat tunggal yang menjalankan konsep perniagaan laut dalam. Hanya ada satu kumpulan tunggal iaitu Steady Global Network didalam Syarikat Mcren Oceanus.

Jika anda masih tercari-cari kejayaan, kami ada resipinya. Jika anda mencari kumpulan yang akan membantu anda sehingga anda berjaya kamilah Steady Global Network akan membantu.

Tiga billion tahun dahulu, dunia ini dipenuhi dengan air laut. Dasar laut terdapat banyak khazanah yang belum diterokai. Laut dalam terbukti mempunyai banyak nutrien yang sangat berguna kepada diri kita. Laut dalam terletak 992m dibawah paras permukaan laut. Airnya sangat bersih dan jernih serta bebas dari pencemaran laut. Kelompok airnya yang halus memudahkannya untuk meresap ke dalam badan kita. Sudah sampai masanya kita mencari dan menggunakan khazanah dari laut dalam ini untuk kebaikan kita!