Bahan-Bahan: | |
250 gm mee laksa (dicelur & ditoskan) 1,35 santan cair 250 gm ikan tenggri cabut tulang 250 gm ikan parang cabut tulang santan pekat Garam secukup rasa Bahan Tabur: 250 gm taugeh (dibuang ekornya & dicelur) 2 labu besar bawang besar (dihiris tipis) 2 biji sedang timun (dibuang kulitnya & empulurnya; dihiris tipis) 60 gm daun kemangi 90 gm daun selasih 30 gm daun kesum 10 batang lada kering (direndam digiling untuk dijadikan pes 1 sudu garam | Bahan Giling: 2 batang serai (dihiris halus) 2 ulas bawang putih 12 batang lada kering (direndam & ditoskan) 2.5 cm lengkuas 10 ulas bawang merah 1 sudu lada hitam 2.5 kunyit hidup ¼ biji kelapa (diparut) ¼ biji kelapa (diparut & direndang) 2 cawan ketumbar (direndang) |
Cara: | |
Canpurkan bahan giling ke dalam santan cair. Giling kedua-dua jenis ikan tadi &b campurkan.Rebuslah selama 30 minit. Kemudian kecil api & didihkan perlahan-lahan selama 30 minit. Kacau selalu. Masukkan santan pekat & garam.Masaklah dengan berkacau-kacaiu hingga pekat. Kecilkan api Tutup periuk itu & biarkan. Untuk menghidangkannya: Letakkan sedikit mee laksa dalam mangkuk-mangkuk yang berasingan.Campurkan sedikit bahan tabur di atasnya. Tuangkan kuah di atasnya & hidangkan dengan segera. |
assalammualaikum para penggemar membaca dan menulis.ayuh setailah kami untuk membentuk cerita tentang sahabat karib yang anda jumpa dan yang anda dampingi....
Selasa, 26 April 2011
laksa
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan