Bahan-Bahan: | |
½ ekor ayam dipotong sederhana (Bahan A) 2 ulas bawang putih 3 ulas bawang merah 2 inci halia 1 pinggan penuh nasi sejuk Garam Ajinomoto | (Bahan B) Buluh untuk memanggang Kayu api untuk membakar/memanggang Daun ubi untuk menutup buluh |
Cara: | |
Tumbuk semua bahan A tadi kemudian gaulkan ayam yang telah dipotong dengan bahan yang ditumbuk. Tambahkan perasa garam dan ajinomoto secukup rasa. Perapkan selama 5 minit. Kemudian gaulkan nasi bersama ayam yang telah diperap tadi dan tambahkan garam dan aji secukup rasa. Setelah digaul bersama masukkan kesemuanya ke dalam buluh dan tutupkan buluh tadi dengan daun ubi. Buluh tadi pula dibakar atas Terbitkan Catatan |
assalammualaikum para penggemar membaca dan menulis.ayuh setailah kami untuk membentuk cerita tentang sahabat karib yang anda jumpa dan yang anda dampingi....
Selasa, 26 April 2011
Nasi Ayam Buluh -Bidayuh S'wak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan