assalammualaikum para penggemar membaca dan menulis.ayuh setailah kami untuk membentuk cerita tentang sahabat karib yang anda jumpa dan yang anda dampingi....

Isnin, 25 April 2011

Hati bersos lada hitam...

500gram hati lembu,,2 camca besar minyak masa,,4 camca besar cili kisar,,1 camca teh serbuk kunyit
2 camca teh jintan manis,,2 camca teh jintan putih,,2 batang serai,dikisar,,2 camca besar gula merah,,garam secukup rasa

Bahan sos;
3 camca teh lada hitam,ditumbuk,,3 camca teh cuka,,garam dan gula secukup rasa
cara membuat::::::basuh dan sejat hati lembu dan ptong kcil..pnaskn mnyk dan tumis cili sehingga garing..perap daging beersama cili yg di tumis,,serbuk kunyit,,jintan manis,,jintan putih,,sera,,gula merah dan garam..goreng hati yg sudah diperap menggunakan mnyk sdkit shaja..untuk sos,,didihkan seketika lada hitam tumbuk,,cuka,,tepung jagung,,garam dan gula......DAH SIAP!!!!!!!!!hurm,,,,sedap nyer................fuh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ikan masin tenggiri(ikan long)

BAHAN.
~ikan tenggiri
~garam kasar
~plastik

CARA MEMBUAT;
ikan tenggiri di campur garam kasar dan di balut atau di bungkus dengan plastik dengan elok dan ikat dengan tali.gantung ikan tersebut di tempat panas dan biar dalam masa 5-7 hari.selepas itu buka pembalut dan boleh di goreng atau di cecah dengan limau.sangat sedap di makan dengan nasi bubur.

umai ikan

BAHAN;
~ikan tenggiri yang segar. 1 ekor
~bawang besar,bawang merah,
~Limau dalam 10 biji
~cili padi dalam 10 biji
~garam
~hajinomoto

CARA MEMBUAT
hiriskan ikan tenggiri sebesar yang anda hendak
gaulkan ikan tenggiri dengan semua bahan yang di sediakan.bawang besar
dan bawang merah hendaklah di hiriskan.campur garam dengan secukup rasa
dan hajinomoto.setelah selesai di gaul di biar selama 20minit hingga
30minit baru lah di makan..
SEDAP......................................

umai ikan tenggiri

BAHAN;
~ikan tenggiri yang segar. 1 ekor
~bawang besar,bawang merah,
~Limau dalam 10 biji
~cili padi dalam 10 biji
~garam
~hajinomoto

CARA MEMBUAT
hiriskan ikan tenggiri sebesar yang anda hendak
gaulkan ikan tenggiri dengan semua bahan yang di sediakan.bawang besar dan bawang merah hendaklah di hiriskan.campur garam dengan secukup rasa dan hajinomoto.setelah selesai di gaul di biar selama 20minit hingga 30minit baru lah di makan..
                   SEDAP......................................